20 τεχνικές οικονομίας χρόνου

2024-05-01

Ας σκεφτούμε λίγο πιο προσεκτικά την έννοια του χρόνου και της σχέσης μας μαζί του…

Καθότι ο χρόνος δεν είναι μόνο χρήμα… είναι και ζωή…!

Είτε εργάζεσαι υπερβολικά πολλές ώρες, είτε θέλεις να έχεις μία καλύτερη ισορροπία σε όσα θέλεις να ζεις, είτε θέλεις να βρεις χρόνο για νέες δραστηριότητες ή να θέσεις νέους στόχους, χρειάζεται να ακονίσεις τις δεξιότητες σου στην οικονομία του χρόνου.

Η λέξη οικονομία σημαίνει νέμω τα του οίκου...

Μπορεί να την έχουμε συνδέσει με τα χρήματα, αλλά τα χρήματα αποτελούν μόνο μία μικρή όψη της οικονομίας.

Είναι πολλαπλά ωφέλιμο να έχουμε στην φαρέτρα μας την δεξιότητα της οικονομίας, μιας και αυτή είναι που μας βοηθά να δημιουργούμε, να αναπτύσσουμε και να εξελίσσουμε οποιοδήποτε τομέα στην ζωή μας.

Η εφαρμοσμένη οικονομία στην περίπτωση του χρόνου, είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για να αναπτύσσεται η ζωή μας προς την κατεύθυνση που θέλουμε, όσο και για να εκπληρωθούμε στη ζωή.

Αν δούμε τον χρόνο μέσα από ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο, θα παρατηρήσουμε πως επηρεάζει αφανώς πάρα πολλές πτυχές τις ζωής μας.

Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, μερικές τεχνικές οικονομίας του χρόνου, ώστε να αναβαθμίσουμε την σχέση μας μαζί του, για να μπορούμε να έχουμε περισσότερο έλεγχο στην κατεύθυνση που θέλουμε να έχει η ζωή μας και ο εαυτός μας.


1. Η επίγνωση της αντικειμενικής πραγματικότητας...
είναι το χρυσό κλειδί για σχεδόν όλα τα θέματα που θέλουμε να διαχειριστούμε. Στην περίπτωση του χρόνου απαιτείται επίγνωση της ποσότητας του χρόνου που απαιτούν οι δραστηριότητές σου, όσο και στον τρόπο που εσύ κινείσαι σε σχέση με τον χρόνο.

Κάνε καταγραφή του χρόνου των δραστηριοτήτων σου κατά την διάρκεια της ημέρας, για μία εβδομάδα. Χρειάζεται να καταγράψεις τα πάντα. Από το πόση ώρα χρειάζεται να φας το πρωινό σου, να κάνεις μπάνιο, να κάνεις τις εργασίες σου, αλλά ακόμη και τους χρόνους μετακίνησής σου.

Αυτό θα σε βοηθήσει να δεις την αντικειμενική εικόνα του πραγματικά διαθέσιμου χρόνου ή της σπατάλης του. Και γιατί χρειάζεται αυτό; Γιατί πολλές φορές έχουμε την πεποίθηση πως δεν κάνουμε σωστά τα πράγματα, νιώθουμε έλλειψη και ματαιότητα, γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε τα θέλω μας και κάποιες φορές κατηγορούμε τον εαυτό μας πως δεν τα καταφέρνει να κάνει όσα λέει πως θέλει να πετύχει, ενώ η πραγματικότητα είναι πως δεν περισσεύει χρόνος για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά.

Έχοντας την πραγματική εικόνα στα χέρια σου, θα είσαι σε θέση να δεις αν υπάρχουν ισορροπίες στην κατανομή του χρόνου ανάμεσα στην εργασία, στην προσωπική ζωή, στην οικογένεια, στην ξεκούραση, στην ψυχαγωγία κλπ. .


2. Κάνε μία καταγραφή όσων θέλεις να πετύχεις...
στην εργασία σου, στην προσωπική σου ζωή, στην ψυχαγωγία σου, στην υγεία σου και σε ότι άλλο είναι σημαντικό για εσένα.

Έπειτα δες τα μέσα από το φίλτρο του χρόνου, ώστε να παρατηρήσεις αν χωράνε όλα αυτά μαζί.

Αν όχι, αποφάσισε τι είναι πιο σημαντικό για τη ζωή που ΕΣΥ θα ζήσεις, και έπειτα βάλε στόχους που θα σε οδηγήσουν προς εκείνη τη ζωή που περιέχει εκείνα που θέλεις να ζεις.

Όπως γνωρίζεις δεν χωράνε πολλά καρπούζια σε ένα χέρι, οπότε χρειάζεται να επιλέγουμε συνειδητά τι ζούμε και γιατί, ώστε να αποφεύγουμε αισθήματα μη ολοκλήρωσης, έλλειψης, και απωθημένων. Η ζωή μας είναι οι επιλογές μας ή οι μη επιλογές μας.

Γι' αυτό επέλεξε συνειδητά και σοφά!


3. Κάνε μία λίστα που θα την ονομάσεις «Not to do list» - «πράγματα που δεν θα κάνω»...
η οποία θα περιέχει τους 5 μεγαλύτερους και συνήθεις περισπασμούς, που σε κάνουν να χάνεις την εστίασή σου από τους στόχους σου και όσα θέλεις να κάνεις. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις τις διαρροές χρόνου και θα μπορέσεις να εξοικονομήσεις έστω και λίγο παραπάνω χρόνο για ό,τι θα μπορούσε να σου προσφέρει βαθύτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση.


4. Κάθε βράδυ κάνε μία προετοιμασία της επόμενης ημέρας
γράφοντας τις 3 πιο σημαντικές δραστηριότητες της επόμενης ημέρας. Αν θέλεις να το κάνεις και πιο εξειδικευμένο μπορείς να το κάνεις και ανά τομέα της ζωής σου, όπως για παράδειγμα για την εργασία σου, για την αυτοφροντίδα σου, για την σχέση σου και ό,τι άλλο είναι σημαντικό για εσένα την εκάστοτε ημέρα. Αυτού του τύπου η προετοιμασία βοηθάει στην εστίαση και στην ορθή ιεράρχηση, αλλά και στην καλή κατανομή την ενέργειάς μας ανάμεσα στις καθημερινές δραστηριότητές και σε όσα αγαπάμε.

5. Αν το κόστος μίας δραστηριότητας ξεπερνάει κατά πολύ το όφελος της...
τότε χρειάζεται είτε να την αφήσεις, είτε να την αναθέσεις σε κάποιον να την κάνει για εσένα (συνήθως αυτό βέβαια έχει χρηματικό κόστος που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου).


6. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να κρατά τα ηνία της διαχείρισης του χρόνου...
διότι διαφορετικά θα τον καθορίζουν οι περιστάσεις. 
Όταν γίνεται αυτό, συνήθως τρέχουμε και τον κυνηγάμε. Η εκπαίδευση αυτή έχει ως κύρια συστατικά την υπευθυνότητα, την παρουσία σε όσα ορίζεις, την ευελιξία, όταν απαιτείται η συνεργασία άλλων, και την αυτοκυριαρχία.


7. Μην καταναλώνεις παραπάνω χρόνο από όσο χρειάζεται...
σε θέματα που σου προκαλούν θυμό, θλίψη, ενοχές, ανησυχίες, μνησικακία και ό,τι άλλο. Προσπάθησε σε αυτές τις περιπτώσεις να κάνεις δημιουργική επεξεργασία και να αναζητάς τις λύσεις, ακούγοντας τον εαυτό σου μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα να γκρινιάζει για 10 λεπτά για ό,τι τον ενόχλησε, αλλά όχι παραπάνω. Άλλωστε, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι μόνιμο και δεν θα κρατήσει για πάντα.


8. Όρισε πότε, με τι και γιατί θα ασχολείσαι με το internet..
Είτε αυτό είναι για να διαβάσεις τα email σου, είτε για να χαζέψεις στα social media, είτε για να κάνεις έρευνα. Εδώ χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου πως δεν είναι κακό να «σκοτώνεις» την ώρα σου αν το επιθυμείς στο internet, αλλά αυτή η δραστηριότητα μπορεί να σου καταναλώσει πολύτιμο χρόνο, καθώς είναι πολύ εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή, και πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο να έχεις ξεκινήσει για απογευματινό καφέ στη γειτονιά σου και να βρεθείς να χαζεύεις πως νιαουρίζουν οι γάτες και πως βάζουν το κραγιόν τρεις ημέρες μετά.


9. Αν οι εργασίες σου απαιτούν δια ζώσης ραντεβού...
όρισε ανάμεσα στα ραντεβού μικρά χρονικά διαστήματα των 15 λεπτών, για να ανασυγκροτείσαι. Η διαύγεια βοηθά στην διατήρηση ενός καλού ρυθμού, αλλά κάνει και τις δραστηριότητες λίγο πιο ανάλαφρες, από ότι όταν είμαστε υπερφορτωμένοι.


10. Για να διαχειριστείς αποτελεσματικότερα την αναβλητικότητα...
όταν χρειάζεται να πάρεις αποφάσεις, προκαθόρισε την καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να έχει ληφθεί από μέρους σου η απόφαση.


11. Εντόπισε ποιες ώρες της ημέρας βρίσκεσαι σε καλύτερη ενεργειακή, αποδοτική, παραγωγική κατάσταση...
και τις ώρες εκείνες, όρισε να κάνεις τις εργασίες που απαιτούν περισσότερη συγκέντρωση, δεξιότητες ή ακόμη και κουράγιο αν δεν σου αρέσουν και πολύ.


12. Αν βρίσκεις συνεχώς δικαιολογίες...
με σκοπό να αναβάλεις κάτι που χρειάζεται να γίνει, αλλά δεν σου είναι και ευχάριστο να το κάνεις, δοκίμασε να ασχοληθείς με αυτό μόνο για 2 λεπτά.


13. Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος...
αλλά θέλεις να φροντίζεις την διατροφή σου με υγιεινό, μαγειρευτό φαγητό, μαγείρεψε για 2 ημέρες και βρες συνταγές που απαιτούν λίγο χρόνο προετοιμασίας, αλλά περιέχουν τα υλικά που επιθυμείς και χρησιμοποίησε συσκευές «ρομπότ» ή ατμομάγειρα που κάνουν τα πράγματα λίγο πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Λύσεις πάντα υπάρχουν αρκεί να θέλουμε να τις βρούμε.


14. Πάντα να εργάζεσαι επί ενός θέματος της φορά...
Μπορεί το multi-tasking να είναι μία εξαιρετική δεξιότητα για κάποιες περιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα σε κάποιες άλλες υπονομεύει την ποιοτική παραγωγικότητα. Οπότε, όταν χρειάζεται να κάνεις μία εργασία μην μιλάς ταυτόχρονα στο τηλέφωνο ή μην κοιτάς εκείνη την στιγμή παράλληλα τα email σου.


15. Να θυμάσαι την εξίσωση...
4 ώρες εργασίας με συγκέντρωση και βαθιά εστίαση παράγουν υψηλότερο και ποιοτικότερο αποτέλεσμα από 12 ώρες δουλειάς με περισπασμούς.


16. Πάντα να ορίζεις...
μέχρι πότε θα ολοκληρώσεις μία εργασία, γιατί οι εργασίες έχουν την τάση να απλώνονται τόσο μέχρι που να καλυφθεί ο χρόνος που προβλέπεται για την ολοκλήρωσή τους. Ξανά διάβασέ το.


17. Αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι πες απλά «όχι».


18. Αφαίρεσε τις μη απαραίτητες ειδοποιήσεις (notifications)...
από τις συσκευές σου για να περιορίσεις την διάσπαση προσοχής.


19. Να ορίζεις πάντα πότε, πόσο και πως θα ξεκουράζεσαι εβδομαδιαίως...
Μην αφήνεις την ξεκούραση για τις μεγάλες αργίες, Διαφορετικά, κάποια στιγμή, το σύστημα σου θα κατέβει σε απεργία. Και όταν συμβαίνει αυτό απαιτείται περισσότερος χρόνος ανάκαμψης, καθώς μεγαλώνει η απόσταση από το σημείο ισορροπίας. 


20. Να θυμάσαι…
«Τα δυσάρεστα νέα είναι πως ο χρόνος κυλά σαν το νερό. Φεύγει και δεν επιστρέφει. Τα καλά νέα όμως, είναι πως μπορείς να είσαι ο κυβερνήτης του!», τουλάχιστον σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.

Ο χρόνος είναι μία άλλη έκφραση του χώρου μέσα στον οποίο μπορούμε να εκδηλώσουμε και να εκπληρώσουμε την ύπαρξή μας… γι' αυτό ας τον εκτιμούμε αναλόγως της πραγματικής και ουσιαστικής του αξίας. 


Αν θέλεις να διαβάζεις περισσότερα άρθρα σαν και αυτό, γίνε μέλος της παρέας μας, κάνοντας την εγγραφή σου στο NewsLetter του Compose a DreamLife.