Μία περιπέτεια τιμιότητας και ειλικρίνειας

2023-06-11

«Είναι θλιβεροί οι καιροί, όταν η εντιμότητα ονομάζεται αφέλεια και η ειλικρίνεια λέγεται ηλιθιότητα» Πσέρβα-Τετμάιερ


Είμαι σίγουρη πως όπως εγώ, έτσι ίσως και εσύ, έχεις βρεθεί κάποιες φορές να πληρώνεις τίμημα για την τιμιότητα και την ειλικρίνειά σου.

Άλλωστε, ζούμε σε έναν κόσμο που έχουν διαστρεβλωθεί πολλά. Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να μας πείσει πως η τιμιότητα και η ειλικρίνεια είναι τα συστατικά της αποτυχίας, της αδυναμίας και της ήττας.

Όμως, παρόλο που φαίνεται πως καταρρέουν πολλά γύρω μας, έχω να σου μοιραστώ μια ιστορία που η ειλικρίνεια και η τιμιότητα όχι μόνο αναγνωρίζονται, αλλά βρίσκουν και ανταπόκριση.

Μια προσωπική, καθημερινή ιστορία που συνέβη πριν λίγες ημέρες και έκανε μια συνηθισμένη ημέρα να γεμίσει με φως, αγάπη και προσφορά.

Πριν λίγους μήνες παρήγγειλα διαδικτυακά 2 βιβλία από το εξωτερικό, από μία εταιρεία που διανέμει, χωρίς χρέωση μεταφορικών, βιβλία από όλο τον κόσμο, σε όλο τον κόσμο. Μία εταιρεία η οποία είχε ήδη ανακοινώσει πως σε λίγους μήνες θα έκλεινε οριστικά.

Η απλή λογική, φυσικά, θα έλεγε πως ήταν μία επικίνδυνη παραγγελία εφόσον η εταιρεία μετά από λίγο καιρό θα έκλεινε. Όμως, επειδή αυτά τα δύο βιβλία ήταν πολύ σημαντικά για εμένα, και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τα αποκτήσω έντυπα, αποφάσισα να αποδεχτώ το ενδεχόμενο του να αποτύχει το όλο εγχείρημα και όχι μόνο να μην αποκτήσω τα βιβλία, αλλά και να χάσω τα χρήματά μου, μιας και αυτές οι παραγγελίες προπληρώνονται.

Σύμφωνα με τις ημερομηνίες παράδοσης της εταιρείας το ένα από τα δύο βιβλία έφτασε σε άριστη κατάσταση ακριβώς στον εκτιμώμενο χρόνο.

Η χαρά μου όπως καταλαβαίνεις ήταν μεγάλη, μιας και ήθελα πολύ αυτά τα βιβλία.

Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο γεμάτη λαχτάρα, με τη σκέψη πως και το άλλο θα με τιμήσει με την παρουσία του τις επόμενες ημέρες.

Πέρασε μία εβδομάδα και το δεύτερο βιβλίο δεν είχε εμφανιστεί. Ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσής του είχε ξεπεραστεί κατά πολύ.

Έτσι αποφάσισα να επικοινωνήσω με την εταιρεία, παρόλο που ο καιρός είχε περάσει και πλησίαζαν οι ημέρες που θα έκλειναν οριστικά.

Αν και αρχικά παιδεύτηκα να έχω κάποια ανταπόκρισή τους, τελικά επικοινώνησαν μαζί μου. Έψαξαν το θέμα και διαπίστωσαν και εκείνοι πως πράγματι το βιβλίο θα έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί. Όμως, επειδή ήταν αποστολή με μη ανιχνεύσιμο κωδικό παράδοσης, δεν μπορούσαν να εντοπίσουν που βρισκόταν το βιβλίο και αν θα έφτανε στα χέρια μου.

Συνηθισμένη σε τέτοιου τύπου «κακοτοπιές», περίμενα να μου πουν κάτι του τύπου «λυπούμαστε για την αναστάτωση, αλλά το στείλαμε, όπως και το άλλο, δεν φέρουμε ευθύνη για την απώλεια του και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω».

Προς έκπληξή μου όμως έλαβα ένα μήνυμα από εκείνους στο οποίο μου έλεγαν πως ζητούν συγνώμη για την αναστάτωση, πως επειδή κλείνουν δεν μπορούν να μου στείλουν εκ νέου το βιβλίο, αλλά είναι διατεθειμένοι να μου επιστρέψουν το ποσό που είχα πληρώσει.

Όπως σου ανέφερα παραπάνω, καθότι συνηθισμένη στις κακοτοπιές, στις εκμεταλλεύσεις, τις πονηρίες και τις αδικίες, το μόνο που δεν περίμενα ήταν κάτι τέτοιο.

Μία ένδειξη τιμιότητας και μάλιστα ανάληψης ευθύνης πέραν του μέτρου της κανονικής αναλογίας.

Εξεπλάγην πραγματικά και για να σου πω την αλήθεια μου για τις επόμενες ημέρες δεν μπορούσα να το ξεχάσω.

Όμως, καθώς οι ημέρες περνούσαν τα επιστρεφόμενα χρήματα δεν είχαν φανεί στον λογαριασμό μου.

Επικοινώνησα εκ νέου μαζί τους και μου είπαν πως τις επόμενες ημέρες θα φανούν και μου έστειλαν και έναν κωδικό συναλλαγής, αλλά όχι κάποια απόδειξη της εν λόγο συναλλαγής.

Αποφάσισα να μην ασχοληθώ παραπέρα, δεχόμενη πως παρήγγειλα ένα βιβλίο, το οποίο πράγματι εστάλη, αλλά δεν έφτασε ποτέ και απλά έχασα αυτό το ποσό χρημάτων.

Έτσι τις ημέρες που ακολούθησαν ούτε επικοινώνησα εκ νέου μαζί τους, ούτε παρακολούθησα τον λογαριασμό μου για να δω αν πράγματι είχε φανεί η επιστροφή των χρημάτων.

Ξέχασα το όλο θέμα και ξεκίνησα να αναζητώ το βιβλίο ηλεκτρονικά, μήπως και μπορέσω έστω και με αυτόν τον τρόπο να το αποκτήσω, παρόλο που γνώριζα πως μέχρι κάποιους μήνες πριν δεν ήταν διαθέσιμο ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, ένα καλοκαιρινό και συννεφιασμένο μεσημέρι, ήρθε ένα courier στο σπίτι μου, λέγοντας πως έχει ένα δέμα προς παράδοση στο όνομά μου. Τους είπα πως δεν περίμενα κάτι να μου παραδοθεί και εκείνη μου είπε πως είναι στο όνομα μου χωρίς κάποια χρέωση.

Παρέλαβα το μικρό, αλλά βαρύ δέμα, άνοιξα την συσκευασία… και προς τεράστια έκπληξή μου, όπως πιθανότατα φαντάζεσαι, μέσα ήταν το πολυπόθητο βιβλίο και μάλιστα σε άριστη κατάσταση!!!

Η μεγάλη χαρά μου με έκανε μικρό παιδί, και πριν καλά – καλά ανοίξω τελείως το κουτί, είχα ήδη αρχίσει να ξεφυλλίζω το βιβλίο!!!

Όμως, μετά από λίγη ώρα άρχισα να επανέρχομαι στην πραγματικότητα, σκεπτόμενη πως πρέπει να ελέγξω αν η εταιρεία είχε καταθέσει τα χρήματα της επιστροφής και να τους ενημερώσω σχετικά.

Μπαίνοντας στον λογαριασμό μου διαπίστωσα πως πράγματι τα χρήματα είχαν κατατεθεί, χωρίς καμία χρέωση συναλλαγής προς εμένα.

Έτσι, έτρεξα στον υπολογιστή και τους έγραψα ένα email στο οποίο τους κατέθετα τη συγνώμη μου για την ταλαιπωρία. Ενημέρωνα για την παραλαβή του βιβλίου, ζητώντας τους έναν λογαριασμό να επιστρέψω τα χρήματα, μιας και ήθελα να κρατήσω το βιβλίο.

Συνέχισα την ημέρα μου χωμένη μέσα στο βιβλίο και συλλογιζόμουν πως αυτό το βιβλίο με έβαλε σε μια ολόκληρη περιπέτεια. Μια περιπέτεια που μάλλον είχε κάτι περισσότερο να μου προσφέρει από μια απλή ταλαιπωρία.

Ίσως μια πολύτιμη γνώση μέσα από το βιβλίο.

Ίσως και αυτός να ήταν ο λόγος που υπήρξαν τόσα φαινομενικά εμπόδια.
Ίσως…
ή ίσως και όχι…!

Μετά από κάποιες ώρες είδα μια ειδοποίηση στο κινητό μου πως έχω ένα email από την εν λόγω εταιρεία. Υπέθεσα πως μου έστειλαν το λογαριασμό που τους ζήτησα για να επιστρέψω τα χρήματά τους.

Όμως, όχι! Η ιστορία αυτή μόλις είχε αρχίσει!

Στην απάντησή τους, λοιπόν, μου έγραψαν :

«Γεια σου Βασιλική,
Σε ευχαριστούμε για το μήνυμά σου.
Ελπίζουμε αυτό το email να σε βρίσκει καλά.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική προσφορά σου να μας επιστρέψεις χρηματικά την παραγγελία σου. Η ειλικρίνειά σου εκτιμάται ιδιαίτερα από εμάς.
Νιώσε ευπρόσδεκτη να διατηρήσεις την επιστροφή χρημάτων που έλαβες μαζί με τις φιλοφρονήσεις μας για την τιμιότητά σου.
Μη διστάσεις να κρατήσεις ή να δωρίσεις και το βιβλίο που έλαβες.
Θερμούς χαιρετισμούς,
xxx (το όνομα παραλείπεται για ευνόητους λόγους)
Σύμβουλος Πελατών»

Η συγκίνησή και η χαρά μου ήταν μεγάλη!

Όχι, γιατί μου ζητούσαν να κρατήσω και τα χρήματα και το βιβλίο. Όχι, γιατί μου έκαναν δώρο, επί της ουσίας, το βιβλίο, αλλά γιατί κάποιος σε μια άλλη άκρη αυτής της γης, που δεν με έχει γνωρίσει ποτέ, που δεν ξέρει καν το είδος του ανθρώπου που είμαι, ένιωσε να ανταποδώσει την ειλικρίνεια ενός άγνωστου ανθρώπου, υπαρκτού μόνο μέσω μίας παραγγελίας, ενός email και ενός χρηματικού ποσού.

Δεν ξέρω για εσένα, όμως εγώ έχω την εμπειρία ενός κόσμου που συνήθως η ειλικρίνεια και η τιμιότητα δεν αναγνωρίζονται, πόσο μάλλον να ανταποδίδονται. Έχω την εμπειρία ενός κόσμου που σπάνια το καλό βρίσκει τόπο να σταθεί, πόσο μάλλον ανταπόκριση.

Σκέψου το για μια στιγμή.

Μια εταιρεία που κλείνει, που ίσως οι υπάλληλοι να είναι και θυμωμένοι λόγω της κατάστασης, που καθημερινά διαχειρίζεται χιλιάδες πελάτες, παράξενους και μη, να εκτιμά την ειλικρίνεια και την τιμιότητα και να την ανταποδίδει.

Δεν γνωρίζω αν αυτού του τύπου η πράξη είναι πολιτική της εταιρείας, αν η ίδια η εταιρεία προέβη σε αυτήν την κίνηση, ή αν αυτοί οι 5 άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούσα, όλους αυτούς τους μήνες, ενήργησαν με αυτόν τον τρόπο.

Όπως και να έχει όμως, πόσο συχνά το συναντάς αυτό; Ειδικά όταν η ειλικρίνεια και η τιμιότητα συνήθως κοστίζουν πολύ ακριβά στις ημέρες μας;

Συχνά λέω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, μέσω των υπηρεσιών που παρέχω, πως όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, η καλή καρδιά και η ειλικρίνεια είναι τα μεγαλύτερα όπλα τους, ακόμη και απέναντι σε δύσκολους και δύστροπους ανθρώπους.

Φυσικά, δεν με πιστεύουν πάντα. Φυσικά, και δεν ρισκάρουν πάντα να ακολουθήσουν μία τέτοια άποψή.

Όμως να, που μέσα σε αυτούς τους δισεκατομμύρια συμπολίτες του κόσμου, το καλό βρίσκει τρόπο και βασιλεύει.

Αυτή η ιστορία σίγουρα έχει μία θέση στην καρδιά μου και μέσα της εσωκλείει τους ανθρώπους που γίνονται φάροι της ομορφιάς που μπορεί να κατακτήσει ο άνθρωπος αν το θελήσει.

Ως άνθρωπος με προσωπικότητα και εγώ, έχω ένα χαρακτηριστικό που για άλλους είναι ελάττωμα και για άλλους προτέρημα.

Όταν μου συμβαίνει κάτι καλό, δεν μπορώ να το κρατήσω μόνο για εμένα. Έχω μέσα μου μία ακατανίκητη ανάγκη να το μοιράσω, όπως ακριβώς απλόχερα ήρθε και σε εμένα. Γιατί πιστεύω πως στο καλό δεν αξίζει να κρατιέται σε ένα σημείο και να εγκλωβίζεται. Το καλό δεν μπορεί να αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου αφού είναι δικαίωμα όλων και του αρέσει συνεχώς να κινείται, μέχρι να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί.

Έτσι για να συνεχίσει την πορεία της, αυτή η όμορφη ιστορία και στιγμή της ζωής μου, θα προσφέρω σε τρεις από εσάς δωρεάν το βιβλίο, αυτογνωσιακής ενδοσκόπησης, του προγράμματος The Miracle, «Σκέψεις – φίλοι ή εχθροί;», που αποτελεί μέρος της 4ης θεματικής ενότητας του προγράμματος. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι ενότητες :

  • Σκέψεις... φίλοι ή εχθροί;
  • Σκέψεις... το μεγάλο πανηγύρι
  • Τα είδη των σκέψεων
  • Διαχείριση μη ευχάριστων σκέψεων
  • Διαχείριση ευχάριστων σκέψεων
  • Η τέχνη του σκέπτεσθαι : τέχνη & τεχνική στη σκέψη

Η παρούσα κλήρωση φυσικά, δεν αποτελεί μέρος προωθητικής ενέργειας για συλλογή emails. Αντιθέτως, το email σου θα χρησιμοποιηθεί ως κωδικός σου για την κλήρωση, και για την αποστολή του βιβλίου σε περίπτωση που κληρωθείς, και για κανέναν άλλο προωθητικό σκοπό, εκτός και αν εσύ θελήσεις να εγγραφείς ως μέλος του site.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στην κλήρωση θα είναι ενεργές από 11/6/2023 μέχρι 21/6/2023 και τα ονόματα εκείνων που θα κερδίσουν το βιβλίο θα ανακοινωθούν επώνυμα, εφόσον οι ίδιοι θελήσουν τη δημοσιοποίησή τους.

Πλέον αυτού αν έχεις κάποια όμορφη ιστορία ειλικρίνειας και τιμιότητας, που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μου, αλλά και με τους αναγνώστες του Compose a DreamLife, θα χαρώ να σου προσφέρω βήμα λόγου σε αυτήν την στήλη.

(Η κλήρωση έχει ολοκληρωθεί)