Ασκούμενοι στην σπατάλη εαυτού

2023-02-04

Η αλήθεια είναι ότι κάθε ημέρα, κάθε στιγμή κάνουμε πάντα κάτι. Και πολλά από αυτά τα «κάτι» που κάνουμε είναι επαναλαμβανόμενα και σταθερά στο πρόγραμμά μας.

Αυτό που περιγράφει η παραπάνω φράση είναι μία άλλη όψη αυτού που ονομάζουμε πρακτική εξάσκηση. Δηλαδή, κάτι που κάνω επαναλαμβανόμενα σταθερά με σκοπό την εκμάθηση, την εξέλιξη ή την συντήρηση μίας ικανότητας.

Όμως, μέσα σε όσα κάνουμε καθημερινά υπάρχουν και κάποιες πρακτικές εξάσκησης που δεν αποσκοπούν τόσο στην ανάπτυξη ή διατήρηση κάποιας ικανότητας. Όπως για παράδειγμα να παρακολουθήσουμε το δελτίο ειδήσεων σε τρία διαφορετικά κανάλια. Ή να βλέπουμε κάθε βράδυ σειρές, ή να παίζουμε κάθε βράδυ παιχνίδια στο κινητό, ή να περιηγούμαστε στα social media, ή να μιλάμε χωρίς σκοπό ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο κλπ. .

Όλα αυτά είναι μέρος της καθημερινής πρακτικής μας εξάσκησης. Και όταν αυτές οι πρακτικές γίνουν συγκεκριμένες και σαφείς στην συνειδητή σκέψη δεν μπορεί η ορθή κριτική σκέψη να μην αναρωτηθεί :

«Σε τι ακριβώς εξασκούμαι με κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες;»

Ποιες ικανότητές αναπτύσσω, εξελίσσω ή συντηρώ; Μήπως μαθαίνω κάποια καινούρια; Ή είμαι στην διαδικασία να αναπτύξω νέες δεξιότητες και συλλέγω σχετικές πληροφορίες;

Και αν δεν το κάνω για κανέναν από τους παραπάνω λόγους, σε τι ακριβώς αποσκοπώ με αυτήν την ευλαβική επανάληψη; Μήπως σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις απλώς καταναλώνω χρόνο από τη ζωή μου;

Όλοι έχουμε περιέλθει ανά περιόδους της ζωής μας σε τέτοιες πρακτικές εξάσκησης. Και συχνά δεν είναι καν να αντιληπτό το γιατί οδηγούμαστε σε αυτές.

Υπάρχουν τρία πολύ βασικά ερωτήματα που χρειάζεται να απαντούμε σχετικά με αυτές τις πρακτικές.

  • Γιατί ωθούμαι σε αυτό που κάνω;
  • Σε τι αποσκοπεί αυτό που κάνω;
  • Τι κερδίζω και τι χάνω από αυτό που κάνω;

Ο αγαπημένος Αριστοτέλης είχε πει για τα αίτια των πράξεων:

Όλες οι ανθρώπινες πράξεις έχουν ως αίτιο ένα από τα εξής επτά:
τύχη ● φύση ● παρόρμηση ● συνήθεια ● λογική ● πάθος ● πόθος

Εντοπίζεις σε ποιο από τα παραπάνω αίτια υπάγεται η κάθε μία από τις καθημερινές σου πρακτικές εξάσκησης;

Όποια και αν είναι η απάντηση σου για τις συγκεκριμένες πρακτικές, συνήθως η πραγματική αιτία δεν οδηγεί σε πρόοδο.

Ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον είχε πει :' 

«Να είμαστε αυτό που είμαστε και να γίνουμε αυτό που μπορούμε να γίνουμε, είναι ο μοναδικός σκοπός σ' αυτήν τη ζωή.»

Ποια από αυτές τις πρακτικές μας οδηγεί στο να γίνουμε αυτό που έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε;

Αν δεν έχουμε επιλέξει συνειδητά να εξασκούμαστε σε ότι μας οδηγεί στην εκπλήρωσή μας ως υπάρξεις, τότε το πιθανότερο είναι πως αυτές οι πρακτικές μας βάζουν σε λήθαργο.

Δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να καταναλώνουμε το χρόνο μας, ενώ ταυτόχρονα αυτοχείρως «σκοτώνουμε» τις δυνατότητές μας.

Σπαταλούμε τη δυναμική που έχουμε να αναπτύξουμε, να μάθουμε και να εξελίξουμε τα όσα νιώθουμε πως θα μπορούσαμε να είμαστε.

Κάθε τι στη ζωή απαιτεί έργο.

Κι αν εμείς παράγουμε πράγματα τα οποία μας θέτουν σε λήθαργο το πιο πιθανό είναι πως θα βρεθούμε κάποια στιγμή στη ζωή να έχουμε ξεπουλήσει πολύ φθηνά την δυνατότητά μας να εκπληρωθούμε.

Όλη η πορεία ζωής του ανθρώπου, είναι πορεία μετασχηματισμού.

Το ζήτημα είναι σε τι μετασχηματιζόμαστε κάθε φορά.

Κι αν έχουμε τη θέληση να μετασχηματιστούμε σε όσα πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να γίνουμε, τότε χρειάζεται να εξετάσουμε και κάθε μία τέτοια πρακτική εξάσκηση.

Αυτό απαιτεί σοφία, επίγνωση και επιδέξια δέσμευση.

Ας αναρωτηθούμε με ποιες πρακτικές εξάσκησης χρειάζεται να αντικαταστήσω αυτές που εκτελώ καθημερινά, ώστε να έχω αύριο μερτικό σε αυτό που θέλω να γίνω.

Απλές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να ξυπνήσουμε, να μεγαλώσουμε, να προοδεύσουμε και να εμφανιστούμε στον εαυτό μας, στη ζωή μας, στις σχέσεις μας, στη δουλειά μας, στον κόσμο...

Ο εαυτός μου είναι ένα έργο εν εξελίξει.
Και σε αυτό το έργο χρειάζεται να είμαι πρακτικά παρόν! 

Αν θέλεις να επαναπροσδιορίζεις τις συνηθισμένες πρακτικές εξάσκησής σου, το ασύγχρονο διαδικτυακό πρόγραμμα The Miracle είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να σε βοηθήσει να αναπτύξεις νέα ωφέλιμα και αποτελεσματικά συστήματα πρακτικών που θα σε οδηγήσουν σε ανάπτυξη τόσο του εαυτού, όσο και της ζωής σου.