Το Volksverdumung… το Xiu Shen… και οι μαγικοί σπόροι

2023-03-20

Ανακάλυψα μία υπέροχη λέξη πρόσφατα, την οποία δεν μπορώ καν να προφέρω, αλλά με ώθησε σε πολλούς συλλογισμούς, που θέλω σήμερα να μοιραστώ μαζί σου. 

Πρόκειται για μία γερμανική λέξη, τη λέξη «Volksverdumung».

Μία λέξη χωρίς ακριβή μετάφραση, μιας και την αποδίδουν τα λεξικά ως «χαζεύοντας τους ανθρώπους», η οποία όμως χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως νόημα που περιγράφει μία κατάσταση-συμπεριφορά, κατά την οποία κάνεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις πιο χαζός, πιο μικρός, πιο λίγος, πιο συρρικνωμένος.

Όπως για παράδειγμα, όταν κάποιος παρακολουθεί για πολλές ώρες σειρές, ή βλέπει για πολλές ώρες reality show, ή κάθεται με τις ώρες στον καναπέ και βλέπει ατελείωτα βίντεο με ανθρώπους που κάνουν χαζά πράγματα. Ή όταν περνάει 3 ολόκληρες ώρες κουτσομπολεύοντας ή μιλώντας για ανούσια πράγματα.

Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι μία κατάσταση «Volksverdumung».

Είναι το νοητικό ισοδύναμο του να φας έναν ολόκληρο κουβά ανθυγιεινού φαγητού που θα σε κάνει να νιώσεις μια άσχημη αίσθηση στο στομάχι και στο σώμα, ενώ τελικά σου προκαλεί απογοήτευση από τον εαυτό σου.

Είναι η άκρως αντίθετη κατάσταση από την Κομφουκιανή αρετή Xiu Shen, δηλαδή την αρετή της «αυτοκαλλιέργειας».

Φανταστείτε πως όταν γεννιόμαστε. ο καλός θεός, το σύμπαν, το dna μας ή ότι άλλο, τοποθετεί μέσα μας ένα πουγκί γεμάτο μαγικούς σπόρους.

Σπόρους, που όταν φυτευτούν, θα μετατραπούν σε γιγάντια, μαγικά δέντρα γεμάτα καρπούς αφθονίας, ευημερίας, δύναμης, ευφυίας, αγάπης, επιτεύξεων και ότι άλλο καλό μπορεί να προκύψει από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ακόμη και σπόρους με τους οποίους, γιατί όχι, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον κόσμο, να καινοτομήσουμε και να γίνουμε ο ήρωες μίας προσωπικής ή συλλογικής περιπέτειας.

Όμως ξαφνικά, χωρίς να καταλαβαίνουμε και πολύ καλά το γιατί, αντί να φυτέψουμε αυτούς τους σπόρους για να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας δάσος, αρχίσουμε και τους ρίχνουμε στη φωτιά να καούν, ή κάνουμε το πουγκί μαξιλάρι στο οποίο ακουμπάμε απαλά και κοιμόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Ένα πουγκί γεμάτο σπόρους δυνατοτήτων, ικανοτήτων και πιθανών δρώμενων, κατασπαταλημένο στην καταστροφική φωτιά και τον αδηφάγο ύπνο.

Ο Κομφούκιος πίστευε πως αυτές οι δύο οπτικές υπάρχουν σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Ένα τεράστιο δυναμικό που είτε θα καλλιεργηθεί, είτε θα σπαταληθεί και θα καταστραφεί.

Το Xiu Shen σε πρώτο επίπεδο σηματοδοτεί την αυτοκαλλιέργεια και σε ένα δεύτερο επίπεδο ωθεί στην αγάπη για μάθηση και εξέλιξη. Δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο του Volksverdummung.

Κάθε μέρα μας πρέπει να είναι μια πράξη φύτευσης ενός σπόρου από το πουγκί μας ή καλλιέργειας και φροντίδας των μικροσκοπικών βλαστών που εμφανίζονται. Και όχι να ξοδεύουμε εαυτό, δυνατότητες, ικανότητες και χρόνο στην αυτοκαταστροφή και την συρρίκνωση.

Γιατί μας εκπλήσσει το γεγονός ότι παραμένουμε στάσιμοι και συρρικνωμένοι, ενώ νιώθουμε ένα τεράστιο δυναμικό μέσα μας να μην αναπτύσσεται, καθώς το αναγκάζουμε σε ύπνο;

Όσο παρακολουθούμε, γνωρίζουμε, μιλάμε και ασχολούμαστε με μικρά πράγματα, υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούμε;

Κανένας σπόρος δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ακμάζον και δυνατό δέντρο, αν ζει μόνιμα στην σκιά.
Κανένα δυναμικό δεν μπορεί να προοδεύσει στη ζώνη του Volksverdummung.
Κανένας δεν μπορεί να εκπληρωθεί στη ζωή, αν είναι εν ζωή κοιμώμενος. 

Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή από το τώρα για να ενεργοποιηθούμε, να ξυπνήσουμε, να αναπτυχθούμε!

Ας αφήσουμε πίσω μας το Volksverdummung...

Είναι η ώρα της ΑΝΟΙΞΗΣ!

Η ώρα που ξυπνούν οι σπόροι!

Αν θέλεις να διαβάζεις περισσότερα άρθρα σαν και αυτό, γίνε μέλος της παρέας μας, κάνοντας την εγγραφή σου στο NewsLetter του Compose a DreamLife.