10 σημεία αλλαγής για μια καλή ζωή

2023-01-30

Δεν έχω γνωρίσει ποτέ άνθρωπο που να λέει : «Μου αρέσει να είμαι μίζερος! Το απολαμβάνω!» και να το επιδιώκει συνειδητά.

Και παρόλο που η ζωή είναι ωραία και το ξέρουμε, πολλές φορές κυλάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όλοι φιλοδοξούμε να έχουμε μια καλή ζωή. Και ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια καλή ζωή.

Αν τυχαίνει αυτή τη στιγμή να μην ζείτε μια καλή ζωή, δεν λέει τίποτε αυτό για εσάς, παρά μόνο πως πιθανότατα ο τρόπος σκέψης σας δεν σας υπηρετεί.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια μαθήματα της ζωής μου. Πολλές φορές και με ποικίλους τρόπους μου αποδείχτηκε, πως όταν ο τρόπος σκέψης μου λειτουργεί υπέρ μου, τότε οι πράξεις μου θα οδηγούν μαθηματικά σε μια καλή ζωή.

Και αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλους. Είναι απλά θέμα αντίληψης. Ο τρόπος δηλαδή που βλέπεις τη ζωή καθορίζει τις συμπεριφορές και τις πράξεις σου.

Η ζωή μας άλλωστε δεν είναι τίποτε άλλο από μια περίληψη των πράξεων μας.

Ένα από τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να αλλάξουμε τις πράξεις μας και κατ' επέκταση τη ζωή μας, είναι το να προβούμε σε αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Δηλαδή τη στάση και τη θέση που λαμβάνουμε προς αυτή.

Συνήθως ως άνθρωποι υιοθετούμε, από μικρή ηλικία, αντιλήψεις και συμπεριφορές που δεν είναι πάντα ενισχυτικές για την κατεύθυνση που θέλουμε να έχουμε στη ζωή.

Για να το αλλάξουμε αυτό χρειάζεται να ακολουθήσουμε δύο στρατηγικά βήματα :

 • Να εμβαθύνουμε σε αυτές τις αντιλήψεις ώστε να εντοπίσουμε αν πράγματι ανακόπτουν ή ωθούν προς όσα θέλουμε να ζούμε
 • Να υιοθετήσουμε νέες αντιλήψεις, συνήθειες και συμπεριφορές.

Το μυστικό συστατικό που φέρνει αποτελεσματικότητα εδώ είναι η εφαρμογή.

Η εφαρμογή είναι το βήμα που χρειάζεται πάντα να ακολουθώ μετά την πληροφόρηση.

Δηλαδή, συνειδητά να εφαρμόζω στις πράξεις μου ό,τι με ωφελεί και παράλληλα να μην εφαρμόζω ό,τι με ανακόπτει.

Έχει διαπιστωθεί πως ως άνθρωποι έχουμε τη συνήθεια να μένουμε στην πληροφόρηση και να μην προβαίνουμε στην εφαρμογή. Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο κατά κύριο λόγο χάνουμε τη δυνατότητα για αλλαγή.

Διότι, μεν η λογική μας εμπλουτίζεται με ορθές πληροφορίες, αλλά στην ζωή δεν έχουμε αποτελέσματα εφόσον δεν υπάρχει εφαρμογή.

Η εφαρμογή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται να έρθουμε αντιμέτωποι με όσα σθεναρά μας κρατούν στάσιμους. Αλλά αν αρχίσουμε να δοκιμάζουμε στην πράξη νέες ωφελιμότερες συμπεριφορές, τότε σίγουρα έστω και κάτι μικρό θα αλλάξει.

Ακολουθούν 10 σημεία αλλαγής τα οποία μέσα από την προσωπική μου εμπειρία γνωρίζω πως δουλεύουν, και ελπίζω να σας βοηθήσουν όσο βοήθησαν κι εμένα στη δημιουργία μιας καλής ζωής.

 • Εστιάστε σε αυτό που θέλετε. Όχι σε αυτό που δεν θέλετε.

«Ελπίζω να μην αρρωστήσω!» «Ελπίζω να μην χάσω τη δουλειά μου!» «Ελπίζω να μην με αφήσει!» «Ελπίζω να μην χάσω τα χρήματά μου!» Σταμάτα να εστιάζεις σε αυτό που δεν θέλεις! Εστίασε σε αυτό που θέλεις. Αυτό θα βάλει το κατάλληλο πλαίσιο στο μυαλό σου δίνοντας την κατεύθυνση που θέλεις στις σκέψεις σου, ώστε κατ' επέκταση οι πράξεις σου να σε οδηγήσουν σε βελτίωση της ζωής σου.

 • Κάντε το

Δεν γίνεται απλώς να σκεφτούμε κάτι και να έρχονται αποτελέσματα επειδή το σκεφτήκαμε. Αυτονόητο... θα μου πείτε... θεωρητικά... θα σας πω... μιας και πρέπει να δράσουμε για αυτό. Ακόμα κι αν για παράδειγμα θέλουμε να κάνουμε διαλογισμό καθημερινά, (δηλαδή στην πράξη να μπούμε σε απραξία για λίγα λεπτά)... πρέπει να το κάνουμε. Δεν μπορούμε απλώς να κάνουμε καλές σκέψεις και να υποθέτουμε πως η ζωή μας μετά από λίγο θα είναι καλύτερη. Κάποιος πρέπει πάντα να κάνει. Και αυτός ο κάποιος είστε εσείς εφόσον θέλετε η δική σας ζωή να γίνει καλύτερη στο οτιδήποτε.

 • Δείξτε πρωτοβουλία

Οι άνθρωποι έχουμε ανά περιόδους μία ροπή προς την παθητικότητα. Και δεν αναφέρομαι στην σιωπή που προηγείται λίγο πριν εμπνευστούμε κάτι για να δημιουργήσουμε. Αναφέρομαι στην παθητικότητα που έρχεται ως αποτέλεσμα της αποφυγής της ευθύνης. Και κάπως έτσι βρισκόμαστε να κοιτάζουμε κάτι αντί να αναλαμβάνουμε δράση. Για να σπάσει αυτό χρειάζεται να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Στην εργασία, στις φιλίες, στην οικογένεια, στις σχέσεις, στον εαυτό μας. Όπου χρειάζεται να μπαίνουμε μπροστά. Και όπου μπορούμε ας δίνουμε το παράδειγμα. Βάλτε ιδέες, κάντε προτάσεις, δοκιμάστε νέα πράγματα-πάρτε την πρωτοβουλία. Γίνετε εμπνευστές. Όχι οπαδοί.

 • Να ακολουθείτε την αυθεντικότητά σας

Να αγκαλιάζετε την μοναδικότητας σας. Μην μπαίνετε στα καλούπια των καιρών, της κοινής γνώμης και της όποια μόδας.

Ακόμη και όταν δημιουργείτε κάτι, να είστε μοναδικοί στις πράξεις σας. Συχνά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεται να πάτε σε αντίθετη κατεύθυνση από τα συνηθισμένα. Εάν δεν το κάνετε, γίνεστε απλώς ένας ακόμη άνθρωπος που ακολουθεί το πλήθος. Τόσοι επιχειρηματίες, συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημιουργοί πέφτουν σε αυτή την παγίδα. Νομίζουν ότι είναι πρωτότυποι, αλλά στην πραγματικότητα, είναι απλώς ακόλουθοι, μιας και αναπαράγουν τα πεπραγμένα του πλήθους που τους περιβάλλει ή που προηγήθηκε από αυτούς.

Και αν ξεκινάτε κάτι από το μηδέν, αρχικά εκπαιδευτείτε στους κανόνες... και αφού μάθετε, ακολουθήστε την αυθεντικότητά σας. Δεν είναι θέμα επανάστασης εδώ. Αντιθέτως! Είναι μία μάχη ανάμεσα στην αυθεντικότητα και την απομίμηση.

 • Να είστε παρόντες

Η ζωή είναι δύσκολη. Και μου αρέσει και εμένα να κρύβομαι στο σπίτι μου κάποιες στιγμές ή και μέρες όταν τα πράγματα ζορίζουν. «Δεν βαριέσαι! Χρειάζομαι ένα διάλειμμα!».

Αλλά, για να ζήσει κανείς μια καλή ζωή, χρειάζεται να μην κρύβεται από την ίδια την ζωή. Κάποιος πρέπει να εμφανιστεί, να είναι παρόν ανεξάρτητα από τις περιστάσεις: βροχή, ήλιος, κακοί άνθρωποι, καλοί άνθρωποι, πίεση, ευχαρίστηση, πόνος, έπαινος, κριτική, και ούτω καθεξής. Η παρουσία ενεργοποιεί την εμπειρία και τα αποτελέσματα στη ζωή.

 • Εγκαταλείψτε πράγματα που δεν λειτουργούν (αλλά μην τα παρατάτε)

Έχει γίνει της μόδας η φράση μην εγκαταλείπεις. Όμως άλλο είναι η παραίτηση και άλλο το να σταματάς ότι δεν λειτουργεί! Γι' αυτό χαλαρώστε! 

Για να ζήσουμε μια καλή ζωή, πρέπει να παρατάμε συνεχώς ότι δεν αποδίδει αποτελέσματα.

Γιατί να επιμένετε να καταστρέψετε έναν τσιμεντένιο τοίχο με ένα μικρό σφυράκι; Απλά παρατήστε το. Αλλά ό,τι κι αν συμβεί, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια να καταστρέψετε αυτό το τείχος, εφόσον αυτό είναι το βήμα που πρέπει να υλοποιήσετε για να πάτε στον προορισμό σας. Πηγαίνετε να βρείτε μια βαριοπούλα. Δεν ωφελεί να επιμένουμε σε ότι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Το εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, αλλά αναζητούμε και δοκιμάζουμε μέχρι να βρούμε αυτό που λειτουργεί αποτελεσματικά.

 • Να είστε μάχιμα έτοιμοι

Να είστε πάντα σε «φόρμα» ζωής. Υπάρχουν δύο τύποι μαχητών. Εκείνοι που πηγαίνουν στο «στρατόπεδο» για να προετοιμαστούν για μία μάχη και για τρεις μήνες, τρώνε καλά, κοιμούνται πολύ, προπονούνται πολλές φορές την ημέρα και παρατηρούν ατελείωτες ώρες τον αντίπαλο για να μελετήσουν τη στρατηγική, τις τεχνικές και ότι άλλο. Και υπάρχουν και εκείνοι που εκπαιδεύονται και είναι στο «στρατόπεδο» όλη την ώρα. Είναι πάντα έτοιμοι και μάχιμοι. Ζήστε τη ζωή σας όπως αυτοί που είναι στο «στρατόπεδο» όλη την ώρα.

Η προετοιμασία για κάτι είναι απαραίτητη, αλλά χωρίς να γίνεται εμμονή και καταφύγιο διαφυγής από την μάχη. Όση προετοιμασία και να κάνουμε είναι αδύνατο να καλύψουμε κάθε πιθανή εκδοχή μίας κατάστασης. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, πάντα θα έρχονται μαζί της καταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να είμαστε μάχιμοι, δυνατοί, ευέλικτοι, ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέρθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 • Να ξεκουράζεστε συχνά

Δεν μπορείτε να καταναλώνετε συνεχώς το 100% της ενέργειάς σας. Θα κάψετε το σύστημα και μακροπρόθεσμα αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ειδική και γενική σας υγεία. Για να παραμείνετε σε «φόρμα», πρέπει να ξεκουράζεστε ώστε να μπορείτε να ανακάμψετε και να επανεκκινήσετε. Κανείς δεν προπονείται, ούτε εργάζεται 18 ώρες την ημέρα (ακόμη και αν η κουλτούρα της σύγχρονης εποχής το υποστηρίζει αυτό). Να είστε έξυπνα στρατηγικοί και να αφιερώνετε χρόνο για ξεκούραση. Κάντε μικρά διαλείμματα καθ' όλη την διάρκεια της ενεργής ημέρας σας. Και φυσικά να προγραμματίζετε και μεγαλύτερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια του έτους.

 • Αγνοήστε τους απαισιόδοξους

Οι απαισιόδοξοι και οι αρνητές με τους οποίους έρχεστε πιο συχνά σε επαφή είναι οι φίλοι, η οικογένειά ή ακόμα και ο/η σύζυγός. Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να είναι απαισιόδοξος απέναντι σε κάτι δεν είναι πάντα αντικειμενικοί. Μπορεί να επηρεάζονται από άγνοια ή από προσωπικούς φόβους και ανασφάλειες, και όχι απαραίτητα από αντικειμενικά στοιχεία και κριτήρια.

Χρησιμοποιήστε την ορθή κριτική σας σκέψη και επιλέξτε τι θα προσπεράσετε.

Φυσικά οι απαισιόδοξοι άνθρωποι δεν είναι κακοί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να το αντιλαμβάνονται και να το επιδιώκουν, προσθέτουν μη ωφέλιμο βάρος και γίνονται η αφορμή της παραίτηση ή της αναβλητικότητάς σας.

 • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι θέλετε

Είμαστε ξεχασιάρικα όντα σαν άνθρωποι και παρόλο που μπορεί να κάνουμε όλα τα ωφέλιμα πράγματα για μήνες, ξαφνικά, να ξυπνάμε ένα πρωί και να σκεφτόμαστε, «Τι κάνω τη ζωή μου;! Που πάω;! Τι νόημα έχουν όλα αυτά;! Γιατί τα κάνω;!»

Πρέπει να υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας γιατί τα κάνετε όλα αυτά. Χρειάζεται να μην ξεχνάτε πώς εργάζεστε για μια καλή ζωή, για την ευημερία σας και για μια όμορφη καθημερινότητα. Πώς αυτή η εργασία και ο προσωπικός κόπος σας δεν είναι για κάποιες στιγμές, αλλά έχουν τον χαρακτήρα των συνοδοιπόρων στο μονοπάτι σας. Να υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας τα σημαντικά πράγματα της ζωής. Να θυμάστε πάντα την αιτία για την οποία αξίζουν όλες σας οι προσπάθειες!

Αν το δείτε αντικειμενικά και ειλικρινά το θέμα, το να ζεις μια καλή ζωή είναι απλό.
Αλλά. όπως πολλά απλά πράγματα, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Και όπως συνήθως λέγεται είναι «Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις».
Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που ξετυλίγεται το κουβάρι.

Όλα είναι πιο εύκολο να ειπωθούν παρά να γίνουν...

Επομένως... μην το διαβάζετε απλώς... Ξεκινήστε!...Κάντε το!